Wil je nadenken over hoe je wil wonen, wil werken en je vrije tijd invullen?

Hoe je contacten in je buurt kan uitbouwen?

Wil je graag informatie over mogelijkheden ?

Weet je wel waar en hoe je wil wonen, maar niet welke ondersteuning er allemaal bestaat?

Wil je nadenken over wat je nodig hebt om een goed leven te hebben?

Wil je een zo gewoon mogelijk leven uitbouwen?

Heb je een grote verandering in je leven meegemaakt en ben je op zoek naar nieuwe ondersteuningsvormen?

Ben je niet tevreden over je huidige woon- of werksituatie?

Heb ook jij vragen, dromen en verwachtingen en vind je het moeilijk om in je eentje antwoorden te vinden?

Dan is de Dienst OndersteuningsPlan -  D.O.P. -  iets voor jou!

Een   D.O.P. - medewerker  ondersteunt jou (persoon met een beperking) en personen die voor jou belangrijk zijn (je netwerk) in jullie zoektocht naar de ondersteuning die je wenst en nodig hebt om een kwaliteitsvol leven te leiden en om volwaardig deel te kunnen uitmaken van de samenleving.

De medewerker ondersteunt jou en je netwerk zodat jouw vragen, wensen en toekomstverwachtingen duidelijk worden.

We gaan samen uitzoeken welke ondersteuning je nodig hebt om een zo goed mogelijk leven te leiden.

Je ondersteuningsvragen, wensen, noden leggen we vast in een ondersteuningsplan.

We zoeken mee naar diensten en mensen die een antwoord kunnen bieden op jouw ondersteuningsvragen.

We vertrekken vanuit jouw capaciteiten en vanuit de mogelijkheden van je netwerk. We gaan met jou op zoek naar wat de buurt biedt, ook bij gewone diensten en organisaties (bv thuiszorg). Indien nodig, zoeken we ook mee naar gespecialiseerde ondersteuning vanuit het VAPH.

En bemiddelen we jouw vragen bij deze diensten.

 

“Mijn zus heeft een mentale beperking  en woont bij haar ex-vriend, maar dit is niet ideaal. Ze wil graag alleen wonen, maar ze heeft daar hulp bij nodig. Ze is nooit naar het buitengewoon onderwijs geweest en wil ook geen begeleiding van het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap). Eigenlijk wil ze leven zoals ons allemaal. Ik hoop dat mijn zus, samen met ons en een D.O.P. medewerker wil uitzoeken welke ondersteuning ze nodig heeft.”

“Mijn zoon is 3 jaar, we maakten ons over een aantal zaken zorgen, het COS heeft een diagnose gesteld. Als ouder willen we graag dat onze zoon een zo gewoon mogelijk leven kan leiden. We willen met andere mensen die zich om onze zoon bekommeren nadenken over hoe we dit kunnen realiseren en hebben graag de ondersteuning van een D.O.P. medewerker erbij.”

“Onze dochter is 18 jaar, ze kan nog even naar school, maar we maken ons zorgen over later: wat na de school, wat gaat ze doen? Kan ze iets van werk doen, misschien kan ze na de school ook nog wel ergens naartoe waar ze dingen bijleert. We hebben geen idee wat er  allemaal is. We willen graag iemand die ons wegwijs maakt en vertelt welke mogelijkheden er zijn voor onze dochter haar toekomst.”